(Työ)elämää ja suorahakua

Ajatuksiamme (työ)elämästä, suorahausta ja johtamisesta, kirjoittajina Momentouksen ja kumppaneidemme asiantuntijat.

Palaa blogin etusivulle

Ammattiapua hallitusjäsenten valintaan

Yritysten hyvän hallintotavan yksi suurimmista muutoksista on ollut hallituksen ja sen puheenjohtajan roolin kasvu. Vielä 90-luvulla yleinen käsitys oli, että niitä johtavat vain toimitusjohtajat.

Olisikohan nykyinen Nordean, UPM:n ja Sammon hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos edelleen sitä mieltä, että hallituksia tarvitaan lähinnä kiinteistökauppojen vahvistamiseen, kuten hän parikymmentä vuotta sitten totesi?

Valtioenemmistöisissä yhtiöissä saattoi toimitusjohtaja olla myös hallituksensa puheenjohtaja. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri saattoi jopa sanoa, että hallituksen jäseniä voisi hakea vaikka kadulta.

Nyt hallituksen puheenjohtajan tehtävä on vähintään puolipäiväinen toimi.

Hän on toimitusjohtajan paras sparraaja ja samalla omistajien luottohenkilö. Hänellä ja hallituksella täytyy olla käsitys yhtiön strategiasta, liiketoiminnasta ja ihmisten välisestä dynamiikasta. Alituisessa väännössä resurssien käytöstä puheenjohtaja ja hallitus ovat omistajien luottopakkeja suhteessa imperiumeja joskus rakentaviin johtajiin.

Hallituksen täytyy olla kuin hyvin johdettu sinfoniaorkesteri

Hyvä hallitus toimii kuin sinfoniaorkesteri: sen jäsenillä on toisiaan täydentäviä tietoja ja taitoja, mutta silti se toimii hyvin juuri tiiminä. Sen jäseniä ei voi käydä kadulta hakemassa, eikä hyvä tiimi synny vain puheenjohtajan päässä.

Erityisesti pörssiyhtiön hallituksen velvollisuus osakkeenomistajia kohtaan on hakea sopivimmat voimat hallitukseen. Ja kun tunnemme vain rajatun määrän ihmisiä, tarvitaan myös ammattiapua.


Kirjoittaja Peter Fagernäs on kokenut yritysjohtaja, yrityshallitusten puheenjohtaja ja sijoittaja, sekä Momentouksen Advisory Boardin jäsen.