(Työ)elämää ja suorahakua

Ajatuksiamme (työ)elämästä, suorahausta ja johtamisesta, kirjoittajina Momentouksen ja kumppaneidemme asiantuntijat.

Palaa blogin etusivulle

Askel kerrallaan tavoitteisiin

Kun Nick Vujicic lopetti huikean esityksensä lokakuun alussa järjestetyssä Nordic Business Forumissa, koko 7500 hengen yleisö nousi seisomaan ja taputti. Nickin tarina selkeästi kosketti yleisöä, eikä kenenkään muun esitys ei saanut näin suurta pöhinää aikaiseksi. Mikä Nickin tarinassa sitten sytytti sekä minua että muita osallistujia?

Ensimmäinen mielikuvani Nickistä oli, että hän on ihmeellinen pieni mies ja loistava esiintyjä, joka oli erittäin sinut itsensä kanssa. Huolimatta omista fyysisistä rajoitteistaan, hän liikkui aktiivisesti lavalla ja toi hyvin vahvasti esiin, että on hyväksynyt rajoitteensa, mutta ei ole niiden antanut olla esteenä unelmiensa täyttymisessä.

Poimin Nickin tarinasta muutamia asioita, joita jokainen voimme noudattaa omien unelmien ja tavoitteiden saavuttamisessa, liittyivät ne sitten työhön, uraan, liiketoimintaan, perheeseen tai harrastuksiin.

Tasapuolinen kohtelu ja kannustus

Nickin vanhemmat olivat loistava esimerkki siitä, miten lapsia kasvatetaan tekemään töitä tavoitteiden eteen. He eivät kohdelleen Nickiä eri lailla fyysisistä rajoitteista huolimatta ja Nick tienasikin ensimmäiset viikkorahat kotia imuroimalla ja oppi, että rahan eteen pitää tehdä töitä. Vanhemmat myös kannustivat häntä opiskelemaan ja hankkimaan hyvät valmiudet työelämään. Nickin vahva itsetunto pohjautuu varmasti osittain siihen, että häneen on uskottu ja häntä on kannustettu tekemään töitä tavoitteiden eteen.

Tavoitteiden saavuttamisessa onkin hyvä, jos löytää itselleen mentorin tai kannustajan, joka pystyy sparrailemaan, mitä tavoitteiden saavuttaminen konkreettisesti arjessa tarkoittaa. Tähän liittyy myös omien rajoitteinen hyväksyminen.  Kokemus siitä, että kovalla työllä saavuttaa tavoitteet, on hyvä istuttaa omaan lihasmuistiin.

Ensimmäinen askel kohti tavoitetta

Opettaja lähti kannustamaan Nickiä puhujan tehtävään opiskeluaika, mistä Nick ei aluksi innostunut. Hän otti kuitenkin ensimmäisen askeleen kertomalla pienelle ryhmälle oman tarinansa, joka kosketti nuorta yleisöä, mikä opetti hänelle, että hänen tarinansa kiinnostaa ja hän alkoi miettiä puhujan ammattia jo hieman tavoitteellisemmin.

Jotta tavoitteet on mahdollista saavuttaa, pitää ottaa se ensimmäinen askel, mikä monesti tarkoittaa rohkeutta ja astumista omalle epämukavuusalueelle. Tavoitteita kohti edetään askel askeleelta erilaisten mutkien ja haasteiden kautta.

Sitkeys ja virheistä oppiminen

Saadakseen itsensä buukattua ensimmäisen kerran puhujaksi hän joutui soittamaan 53 puhelua. Jokaisesta puhelusta ja myös ensimmäisestä puheestaan hän oppi, miten taklata jatkossa eteen tulevat virheet ja kehittää omia taitoja.

Tavoitteiden saavuttamiseksi pitääkin hyväksyä se, että virheitä tapahtuu ja ne kuuluvat kehittymisprosessiin. Kehitystä tapahtuu vasta kun on oppinut, miten virheet taklataan jatkossa.

Laadukas työ myy itse itseään

Vaikka Nickin ensimmäinen puhujapalkkio päätyi hänen veljelleen, oli hänen tarinansa itsessään menestys, sillä puhujakutsuja alkoi tulla eri kouluille.

Tätä voisi kutsua myös inboundiksi, mikä aktivoituu, kun jättää itsestään hyvän mielikuvan kaikissa kohtaamistilanteissa, olivatpa ne sitten fyysisiä tai virtuaalisia. Tee siis kaikki asiat niin hyvin kuin pystyt ja kohtaa ihmiset ihmisinä.

Keskity siihen, mitä sinulla on, ei siihen, mitä sinulta puuttuu

Nick nosti tarinan useassa kohdassa esiin sen, kuinka hän on oppinut arvostamaan itsessään asioita, joita hänellä on eikä keskittyä esimerkiksi fyysisiin puutteisiin. Nuorempana hän oli joutunut kokemaan kiusaamista ja sairastui siksi vakavaan masennukseen. Masennuksesta hän selvisi hyvä tukiverkoston avulla.

Koska kukaan meistä ei ole täydellinen, kannatta keskittyä enemmän omien vahvuuksien kehittämiseen kuin sen surkutteluun, mitä meiltä puuttuu. Nick on hyvä esimerkki siitä, että suurin osa rajoitteista on meidän omassa päässämme.

Merkityksellisyys

Yksi NBF:n tämän vuoden teemoista oli purpose eli merkityksellisyys, minkä myös Nick Vujicic nosti omassa esityksessään esille. Hän kannusti jokaista pohtimaan omaa merkityksellisyyttä ja sitä, tekeekö itselleen tärkeitä asioita. Väärien tavoitteiden saavuttamisen sijaan pitäisi keskittyä siihen, mitä kukin meistä oikeasti tarvitsee ja mitkä asiat koemme itsellemme merkityksellisiksi.

Kiitollisuus

Arjen kiireessä usein unohtuu sen pohtiminen, mitkä asiat ovat hyvin ja mistä olla kiitollinen. Nick pyysikin NBF-yleisöä miettimään kolme asiaa, joista kukin on kiitollinen. Hänen listaltaan löytyivät vaimo, perhe ja terveys. Omalla listallani ovat perhe, terveys ja kiinnostava työ. Miltä sinun listasi näyttää?

Unelmien tavoittelu alkaa usein nollasta, mutta ottamalla ensimmäisen askeleen alkaa tavoite jo konkretisoitua. Kun tavoitteet ovat itselle merkityksellisiä, niiden saavuttaminen on entistä motivoivampaa. Matkan varrella kohti tavoitteita kannattaa hyödyntää sparrauskumppaneita, jotka kannustavat ja haastavat oikean polun löytämiseksi. Askel askeleelta ja virheistä opitun kautta tapahtuu edistymistä. Lopulta tavoitteen saavuttaminen on täysin mahdollista, kun uskoo itseensä ja vahvuuksiinsa ja on kiitollinen asioista, jotka tällä hetkellä pitää elämässä tärkeinä ja merkityksellisinä.

(Kuva: NBF/Pasi Salminen)