Paluu arkeen kesäloman jälkeen – Hyvät tavat viisastuttavat
Käsillä on aikajakso, jolloin jälleen sovitellaan työvaatteita päälle, etätöissäkin vähintään kauluspaitaa. Moni kertoo jo kaivanneensa arkeen työn tuomaa rytmiä, osa huokaa tunnetta, että loma-ajan vapaus ja väljempi elämä on taas hetkeksi muisto vain. Osalla arjen rutiinit vain tuntuvat olevan hetkellisesti hukassa ja työ tuntuu hankalalta.
Kuulutpa mihin ryhmään tahansa, tässä kohtaa on hyvä pysähtyä ja tarkastella arjen rutiineja uudelleen. Usein ne muotoutuvat enemmän tai vähemmän vahingossa eivätkä välttämättä optimaalisiksi. Kun tutut rutiinit lomakauden myötä tavalla tai toisella joka tapauksessa hetkeksi rikkoutuvat, kannattaa hetki hyödyntää sen tarkasteluun, onko oma (työ)arki itseä parhaiten tukevaa ja ruokkivaa.
Coachina toimiessani tehtäväni usein liittyy siihen, että autan asiakasta selkeyttämään, mitä omalta (työ)arjelta toivoo ja lisäämään sitä. Teemaa lähestytään usein erilaisten reflektointitehtävien kautta. Poimin tähän muutaman. Etenkin, jos työvaate tuntuu kuristavalta , nämä voivat tuoda arkeen mielekkyyttä:
Omien vahvuuksien selkeyttäminen
Työskentely päivittäin omia tärkeimpiä vahvuuksia hyödyntäen tuo elämään lisää onnellisuutta. Esimerkiksi viacharacter.org-sivulta löytyvä kysely voi auttaa selkeyttämään vahvuuksia. Muutoin vahvuuksiaan voi tunnistaa esimerkiksi pohtimalla vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Mikä parhaiten sujuu? Mihin uppoudun? Mitä tekisin, vaikka minulle ei maksettaisi? Mistä muut minua kehuvat?
Omien arvojen tarkastelu
Hieman samaa juurta kuin vahvuuksien tunnistaminen. Arvoja voi tunnistaa pohtimalla: Mikä minulle on mielekkäintä? Mihin haluan käyttää aikaani? Missä minulle on tärkeintä onnistua? Googlaamalla voi löytää erilaisia arvojen listauksia, jotka auttavat tunnistamaan itselle tärkeitä arvoja.
100 asiaa, joista haluan eroon
Jos pulmia tuntuu olevan enemmänkin, mutta et tiedä, missä kipupisteet ovat: oman työarjen 100 kohdan lista asioista, joista haluan eroon. Harjoituksen tavoitteena on listata 100 kohtaa, mistä arjessa haluaa eroon. Ei väliä, toistuvatko samat teemat ja jos ideat loppuvat, jatka vain. Valmista listaa tarkastelemalla hahmottunee muutama teema, joiden muokkaamisesta voi aloittaa.
Lisää pohdittavaa
Vuorokausirytmi
- Teenkö työtäni sisäistä kelloani kuunnellen, itselleni parhaina aikoina? Milloin minulle sopii parhaiten aloittaa, milloin lopettaa?
- Mihin kellonaikaan minun kehoni tarvitsee ravintoa, taukoa, kävelylenkkiä?
Yksin vai yhdessä?
- Milloin ja kuinka paljon minulle parhaiten sopii tehdä työtä yksin, milloin muiden kanssa? Toteutuuko tämä?
Rakenne ja rytmi
- Onko työni rytmiltään ja rakenteeltaan minulle sopivaa: nautinko vaihtelevuudesta vai pitkäjänteisestä etenemisestä? Pidänkö suunnitelmallisuudesta, vai energisoidunko yllätyksistä ja haasteesta päättää nopeasti oikea etenemistapa? Sopiiko minulle nopeampi vai hitaampi rytmi?
- Pidänkö siitä, että käynnissä on useita asioita yhtä aikaa vai teenkö mieluummin asian kerrallaan?
- Haluanko suunnitella toimintamalleja vai toimia valmiissa puitteissa?
Työympäristö
- Millaiset työpaikat minulle sopivat? Nautinko eloisasta ympäristöstä vai kaipaanko rauhallista työtilaa? Mitkä tehtävät vaativat mitäkin?
Ota käyttöösi muistikirja ja kirjaa ajatuksia ylös niin ennen lomaa kuin laiturinnokassakin. Myöhemmin kannattaa varata tovi ja itse tai kollegan, coachin tai puolison kanssa sparrailla, millaisia muutoksia omaan arkeen kannattaisi tehdä.
Kun olet löytänyt, mitä haluat muuttaa, hyvä lukuvinkki uusien tapojen kehittämiseen on James Clearin Atomic Habits pikatutustumiseen myös tällainen lyhyt video.
Avuksi coaching?
Yksin voi olla hankala onnistua ja nähdä uusia kulmia. Jos haluat juurruttaa muutosta arkeesi, harkitse coachingia tai työnohjausta. Ammatticoachimme ovat käytettävissäsi arjen muutosten toteuttamiseen, ajatusratojen uudistamiseen ja hyvien tapojen rakentamiseen.
Seniorikonsultti Paula Louet on aina ollut utelias ymmärtämään, miten ja miksi. Hän viihtyy enemmän kuunnellen kuin puhuen ja nauttiikin äärimmäisen paljon paneutuvista ja syventyvistä kohtaamisista ihmisten kanssa.