(Työ)elämää ja suorahakua

Ajatuksiamme (työ)elämästä, suorahausta ja johtamisesta, kirjoittajina Momentouksen ja kumppaneidemme asiantuntijat.

Palaa blogin etusivulle

CO-fokus johtamisen kärkeen

Inspiroi joukkosi! Ole rohkea! Mullista toimialasi!

Tyypillisiä huutojoukkojen kannustuksia johtamiselle, eikö? Johtamisella saa aikaan organisaation toiminnassa ison eron, joten satsaus kannattaa. Moni miettii uuden vuoden suuntaa tarkentaessa, mihin keskittyä, kun hyviä tavoitteita ja neuvoja on paljon? Niin minäkin.

Tiivistin oman ajatukseni johtamisen fokuksesta kahteen kirjaimeen: CO.

CO-THINKING. Mitä enemmän seuraan hyviä johtajia, sitä varmempi olen siitä, että yksi piirre on mestaruutta. Yksin oman ajattelun varassa ei kannata yrittää johtaa, kiireessäkään. Se on aivan liian pientä ja tehotonta. Kerrytetään mieluummin oman ajatuksen rinnalle aktiivisesti muiden ajattelua, mistä seuraa laaja-alaisesti huomioon ottavaa, useammasta kulmasta puntaroitua toimintaa, todennäköisesti sitoutuneempana.

CO-OPERATION. Myönnän, että kamppailen parhaillaankin itse sen kanssa, miten suunnata yhteiseksi viritelty ajattelu riittävästi yhteiseen toimintaan. Yhteinen ajattelu saattaa monien samanaikaisten näkökulmien alla jäädä ”vain” puheeksi. Ja turhauttaa jokaista, jos se ei siirry tekemiseen. Olen kuitenkin päättänyt tosissani luottaa CO-malliin ja satsata (toisinaan liian rajalliselta tuntuvaa) malttiani ja ottaa aikaa puheesta tekoihin.

CONTEXT. Kontekstihan luo sen, minkälaista johtamista tarvitaan. Hyvän johtamisen määrää organisaation ja ympäristön toimintamalli, tilanne, tavoitteet ja keiden kanssa toimitaan. Tilannejohtaminen ei kuitenkaan pyyhi pois sitä, että johtaminen tapahtuu aina joidenkin kanssa: CO.

COMMUNICATION. Todellisuus haastaa johtajan joka hetki. Kun tilanteet kehittyvät, on erityinen tarve viestiä näkymää, muuttuneita havaintoja ja tarkistaa, ollaanko samassa ymmärryksessä. Viestintä on johtamisen ykkösväline.

COMPASSION. Luin blogin Upgrade your leadership 2018, joka painottaa vahvasti autenttisen yhteyden ja välittämisen merkitystä. Tykkään siitä, miten tämä coach korostaa johtamisen roolia, mutta varoittaa ”vetämästä roolia”. Mikään ei ole tylsempi kuin feikki ihminen. Hän ei ole kohdattavissa.

COMMITMENT. Organisaatio saa voimaa siitä, että johtaja on sitoutunut. Ykkösenä. Tätä ei voi delegoida. Keskustelin tänään pysäyttävän hetken leadership coachin kanssa, joka haastoi hyvin oman työelämän missioni vahvempaa näkymistä esimiesrooliini. Siitä jäi hyvää mietittävää.

Jäikö jokin hyvä johtamisen CO puuttumaan?