(Työ)elämää ja suorahakua

Ajatuksiamme (työ)elämästä, suorahausta ja johtamisesta, kirjoittajina Momentouksen ja kumppaneidemme asiantuntijat.

Palaa blogin etusivulle

Hallitus yrityksen voimavarana tai valvojana

Uusien jäsenten tunnistaminen yrityshallituksiin ensi kevään yhtiökokouksia varten on nyt syksyn myötä käynnistynyt.

Toimivaa johtoa valitaan, suunnataan, arvioidaan ja tuetaan ammattimaisesti, mutta hallituksen roolin määrittely, kokoaminen ja työn arviointi ovat usein puutteellista.

Hallituksen rooli tulisi pohjata yrityksen tilanteeseen: mikä on toimintaympäristö, tavoitteet, strategia? Mitä muutoksia liiketoiminnassa tarvitaan? Minkälaista tukea toimiva johto työlleen kaipaa? Hallituksen roolin toteuttavat jäsenet: tarvitaanko osaamista hallintotavasta, toimialasta, liiketaloudesta, digimurroksesta, yritysjärjestelyistä, muutoksesta, brändistä, kansainvälistymisestä tai vaikkapa yhteiskunnasta? Kun profiilit on määritelty, tulisi ammattimaisesti tunnistaa profiilien mukaisia potentiaaleja.

Potentiaalisten hallitusjäsenten tunnistus, kontaktointi, haastattelut, arvioinnit ja valinnat yhtiökokouksille muistuttavat monin tavoin ammattimaista toimivan johdon valintaa. Järkeenkäypää, järjestelmällistä ja aika yksinkertaista.

Yrityshallituksista käytävässä keskustelussa korostuvat laillisuusnäkökulma ja suuret yhtiöt. Hyvät hallintotavat ovat tietysti olennaisia, mutta yrityksellä on hallituksen suhteen muitakin tarpeita kuin valvontatehtävä.

Hallituksen tukitehtävä on ensisijainen voimavarahallituksessa, jossa hallituksen jäsenten osaaminen täydentää toimivan johdon kompetensseja. Näkemyksellä ja taidolla koottu hallitus voi ratkaisevasti edistää yrityksen liiketoiminnan menestystä, samalla kun se suoriutuu governance-roolistaan.

Toimivan johdon suorahaun lisäksi Momentous tekee paljon myös yrityshallitusten jäsenten suorahakua.

Pasi Natri on matkannut politiikasta, hallinnosta, teollisuudesta, New Yorkista ja Brysselistä Helsingin Postitalolle, jossa toimii Momentouksen toimitusjohtajana.