(Työ)elämää ja suorahakua

Ajatuksiamme (työ)elämästä, suorahausta ja johtamisesta, kirjoittajina Momentouksen ja kumppaneidemme asiantuntijat.

Palaa blogin etusivulle

James Bondin 10 vinkkiä vaikuttamisesta – osaatko nämä?

Tämäkin daami kävi tapaamassa uutta Bondia. Katsoin Spectreä vaikuttamistaitojen kulmasta. Tässäpä siis kooste Bondin vahvoista vaikuttamisentaidoista opiksi meille kaamoksen sankareille oman missiomme tueksi.

  1. Fokus. Valitse asia ja tavoite. Keskity siihen – ja vasta sitten muuhun. Ympärillä sortuva maailma ei ole Bondille syy siirtää katsetta pallosta, vaan häiriötekijöiden keskellä hän vain vahvistaa sinnikästä keskittymistä tavoitteeseensa. Mikään ei pysäytä häntä.
  2. Hyvä syy. Anna tehtävällesi merkitys, joka ylittää arjen tason. Se vakuuttaa. Bond tietenkin pelastaa maailmaa. Mitä Sinä teet, mihin sinulla on lupa ja jopa velvollisuus? License to… ? Kerro se yhdellä lauseella. Valitsemastasi fokuksesta rakentuu myös identiteettisi. Mistä haluat, että sinut tunnetaan?
  3. Suostuttelun taito. Kysy suoraan kuten Bond: Voisitko tehdä minulle yhden palveluksen? Ja vielä yhden? Kolmannen? Koska luotan sinuun ja tarvitsen juuri sinua. Luottamusta osoittavaan kysymykseen on vaikea vasta Ei. Bond osoittaa odottavansa kyllä–vastausta, joten ein kakistaminen onkin mahdotonta.
  4. Kysy mielipidettä. Mielipiteitä, syytteitä, epäilyksiä, tulkintoja on monenlaisia. Ennen kuin paasaat omaasi toisten kuuroille korville avaa toisen kuulo kysymällä, miten sinä näet asian? Kas kas, kuunteleminen on tehokkaampi vaikuttamisen keino kuin kuuntelemattomuus.
  5. Osoita sinnikkyyttä. Tavoitteiden mukainen ahkeruus. Siinä avainsanat vaikuttavalle aikaansaamiselle.
  6.  Lojaalisuus ja luottamus. Älä pihistele arvostuksen osoittamista. Psykologinen sitoumus henkilöiden välillä syntyy luottamuksesta ja kunnioituksesta. Epäluuloisella asenteellasi saisit muut pitämään suunsa kiinni eikä kukaan venyisi avuksesi. Mille asioille ja tahoille sinä olet lojaali? Anna sen kuulua ja näkyä.
  7. Huomioi, henkilökohtaisesti. Olet tekemisissä ihmisten kanssa, joilla on elämää, merkkihetkiä, ylpeyden aiheita, huolia. Osoita ymmärtäväsi ja huomaavasi nämä puolet toisessa niin suhteenne lujittuu.
  8. Ota johtajuutta. Osoita vastuunottoa kohdissa, jossa muut hyytyvät hiljaisiksi. Näytä, miten viet asioita eteenpäin. Silloin sinut arvioidaan päteväksi ja vaikuttamiskykyiseksi monissa muissakin asioissa.
  9. Tunnista, mihin et voi vaikuttaa. Valitse oikeat tuulimyllyt. Älä yritä puhua ympäri tilanteissa, joissa aitoa halua yhteiseen ratkaisuun ei ole (kohtauksesta: daami hyvästelee Bondin). Voi olla, että toisen ratkaisun hyväksyminen, vaikka se poikkeaakin sinun toiveestasi, antaa sinulle paremmat mahdollisuudet palata jatkokeskusteluun kuin turha inttäminen ja toisen halun vääräksi todistelu antaisi.
  10. Valitse seurasi. Jälleen: Network Makes You Smarter. Samaistu ja luo suhteet tahoihin, joiden kanssa jaatte samaa agendaa. Se lisää vaikuttajuutta.

Entäs olisiko Bond vastustamattoman hyvä kandidaatti vaativaan rooliin asiakkaallemme?

Mietitääs. Riippuu siitä, mitä tavoitteita Bondille tarjolla olevaan tehtävään kohdistuu. Mikä on tavoitteiden kannalta katsottuna tarvittava toimintatyyli vahvuuksineen, tehtävään oikea motivaatiorakenne ja turhautumisen sietokyky? Entä kriittinen osaaminen? Minkälainen on tiimiin soveltuva johtamistyyli, entä rekrytoivan organisaation kulttuuri ja match siihen?

Bondin työelämätaitojen ilmeiset vahvuudet: Erittäin tavoitteellinen, erinomainen päätöksentekokyky ja toiminnan käynnistäjä, vahvasti itseohjautuva, erinomainen paineenhallinta, hyvä soveltavassa ongelmanratkaisussa, tunnistaa vaikeassakin sosiaalisessa kontekstissa avainvaikuttajat, etenee paukapäisen ahkerasti kohti tavoitetta, hyvä tuomaan fokusta, kestävä, asiaansa sitoutunut ja velvollisuudentuntoinen, johtajuuden ottava, itsenäinen, sosiaalisesti varma, rationaalinen, kilpailullinen, ripeä, korkea riskinottokyky, luovii hyvin ilman struktuuria, nopea reagointikyky, vakuuttava ja lunastaa uskottavasti paikkansa, vahvat vaikuttamistaidot, päättäväinen.

Bondin työelämätaitojen heikkoudet ja riskit: Yli-itsenäinen, vaikea johdettava, muilla on vaikeuksia vaikuttaa häneen, solistinen, ei kunnioita organisaatiohierarkiaa eikä noudata muiden sanelemia sääntöjä ja ohjeita, ei sovi ylläpitävään rooliin, epädiplomaattinen, paineessa eristäytyvä ja liiaksi itseensä luottava, liian korkea riskinottohalu, epädemokraattinen, joustamaton, yhteistyökumppanina haastava ja omapäinen, ei sovellu hitaaseen ja varmistelevaan organisaatiokulttuuriin, haastaa esimiehensä, osoittaa sumeilematta epäarvostusta, jyrkkä ja joustamaton asennemaailma, ei siedä stabiilia organisaatioelämää, ei edusta sosiaalisesti suotavaa käyttäytymismallia, helposti konfliktoituva, ei yhteisöllinen.

Hyvä profiili yltiöitsenäiselle agentille organisaation ulkoreunoilla, joka voi rakentaa onnistumisensa harvaan valikoitujen yhteistyötahojen varaan, joiden kanssa vahva keskinäinen luottamus. Korkeat riskit rekrytoinnin pitkäkestoisessa onnistumisessa.

Entä kollegana? Onhan siinä puolensa…

Elokuvana? Totta kai se pitää nähdä!