(Työ)elämää ja suorahakua

Ajatuksiamme (työ)elämästä, suorahausta ja johtamisesta, kirjoittajina Momentouksen ja kumppaneidemme asiantuntijat.

Palaa blogin etusivulle

Onnistunut lähtö telineistä siivittää suorahaun lentoon

Kollegamme kirjoittivat jokin aika sitten ajatuksiaan siitä, miten välttää huippuehdokkaan vetäytyminen huolella toteutetun suorahaun loppumetreillä. Kiville voidaan karahtaa alkumetreilläkin, mutta riskiä voi pienentää näillä keinoin:

1. Ajoita suorahaku oikein. Suorahaun aloitusajankohdan valinnassa tulee ottaa huomioon organisaation valmius prosessin aloitukselle; esimerkiksi organisaation muutostilanteessa kannattaa odottaa sen loppupuolelle, kun palkattavalle henkilölle on lopullinen rooli ja vastuut mietittynä. Suorahakuprosessin pituuden suhteen on myös oltava realistinen ja varata riittävästi aikaa ehdokaskartoitukselle ja potentiaalisten ehdokkaiden haastatteluille. Määrä on laatua.

2. Käytä riittävästi aikaa alussa siihen, että haku suunnataan oikeaan suuntaan. Mitä kriittisiä osaamisia ja erityispiirteitä haettavassa profiilissa on? Olennaiset tehtävän profiilin muutokset kesken haun vaikeuttavat haun onnistumista tai jopa vaarantavat sen. Mistä seikoista voi tarvittaessa joustaa?

3. Sparraa rekrytoivan esimiehen odotukset vastaamaan ehdokasmarkkinan realismia – satuolentoja on turha hakea. Usein sopivin on myös paras. Mikä on kyseiseen tehtävään liittyvän osaamisen saatavuus ja hinta? Joissakin rooleissa osaajien ehdokasmäärä on pienehkö, eikä kovan osaamisen saaminen alle markkinahinnan ole realistista. Mikäli ehdokas lähtee prosessiin mukaan alle markkinahinnan, onko hän silloin oikeasti motivoitunut tehtävästä vai purkautuuko mahdollinen työsopimus ennen aikojaan, kun ”oikea” tehtävä löytyy?


Kirjoittajina Parempaa johtamista, parempi Suomi -suorahakujen missiolla Momentous-tiimistämme Markko Ihamuotila, Senior Consultant sekä Satu Kivistö, Customer Experience Manager.