(Työ)elämää ja suorahakua

Ajatuksiamme (työ)elämästä, suorahausta ja johtamisesta, kirjoittajina Momentouksen ja kumppaneidemme asiantuntijat.

Palaa blogin etusivulle

Tehdäänkö vuodesta 2016 tosi hyvä vuosi?

Haluatko sinäkin alkaneesta vuodesta todella hyvän? Henkilökohtaisesti? Niin minäkin! Vuoden aloittamisessa on oma erityinen energisyytensä, jonka suuntaamme erilaisiin lähtötilannetta kohentaviin suunnitelmiin. Uskon, etteivät uudenvuoden suunnitelmat ole pelkästään tyhjää lapsekasta innostusta, vaan kulttuurista viisautta: kaikelle on aikansa. On aika levätä ja lähes pitkästyä. On aika innostua suunnitelmista ja pistää toimeksi.

Tein pari vuotta sitten hyvän elämän kalenterin, joka toi hyvään elämään tarvittavia tasoja mitattaviksi viikko- ja päivätasolla. Hyödynnän sitä suurpiirteisesti yhä.  Ideana on arvioida kouluarvosanoin kuluneen viikon hyvinvointia stressin, levon, työn, seuran, ravinnon ja liikunnan saralla. Tavoite oli varmistaa viikkoihin monipuolisuus – ja myös riittävä olemisen rauha. Painoa ja vyötäröäkin sai mitata.

Tälle vuodelle olen asettanut kolme konkreettista tavoitetta, joissa haluan edetä tänä vuonna. Ne ovat kirjan kirjoittaminen (tavoite voimassa viime vuodelta, mutta uusin keinoin) , tenniksessä tason nosto ja kolmas, joka liittyy työhöni johdon arvioinnin parissa. Otan tavoitteideni tueksi täyden hyödyn GROW-coaching-mallista.

Goal = Määritä tavoite. Mahdollisimman konkreettiseksi ja todennettavaksi. Hyvä tavoite on SMART = spesific, measurable, attainable, realistic, timebound. Hyvänen aika, miten ääneen sanottu tavoite voikin tosissaan jo kuulostaa tekemistä vaille valmiilta! Tuskin maltan odottaa…

Reality & resources = Tilannearvio eli nykytila suhteessa tavoitteeseen? Mitä jo on, entä mitä vielä tarvitaan? Millä resursseilla voin edetä kohti tavoitteita? Ketkä voivat tukea härkäpäisenä alkavaa ja kenties ajoittain  saamattomuuden angstiin lipsahtavaa matkaani tavoitteeseen ?

Opportunities =  Ideointi irti! Koko arsenaali keinoja kohti tavoitteita, kiitos. Kaksi ideaa ei riitä, keinoja ja varakeinoja löytyy.

Wrap-up = Tavoitteen mukaiset tekemiset kalenteriin viikko tasolle: Mitä, milloin, miten, kuinka paljon?  Niin selkeästi, ettei jää epäselväksi olitko edennyt oikeaan suuntaan vai vältellyt vastuutasi. Ja tyytyväisyyden keinot peliin, joilla kannustaa itseäsi.

Tyytyväisyyden ja optimismin ylläpitäminen ja kehittäminen on yksi tunneälykkyyden muotoja, joilla on vaikutusta työssä menestymiseen. Optimismi ruokkii viitsimistä. Viitseliäs ihminen on aloitteellisempi, tavoitteellisempi ja saa enemmän aikaan, vieläpä hyvillä mielin. Tykkään hengestä Walt Disneyn lauseessa

If you can dream it, you can do it.”