(Työ)elämää ja suorahakua

Ajatuksiamme (työ)elämästä, suorahausta ja johtamisesta, kirjoittajina Momentouksen ja kumppaneidemme asiantuntijat.

Palaa blogin etusivulle

Tunnista lemppariyrityskulttuurisi

Mikäs on suurin syy sille, ettei vasta rekrytoitu avainhenkilö viihdy uudessa työpaikassaan? Syy on yrityskulttuuri.

Miksi näin? Tulokas ei koekaan uuden työantajansa henkeä ja tapaa omakseen ja päätyy toteamaan ”Tulin väärään paikkaan.” Tai rekrytoivan esimiehen sanoin: ”Hyvä osaaja, mutta ei sopinut meille.”

Yrityskulttuuriin kiinnitetään rekrytointivaiheessa toistaiseksi liian vähän huomiota, vaikka sillä on aivan olennainen merkitys rekrytoinnin onnistumiselle. Siksipä nostan aiheen esiin, että jo seuraavassa rekrytoinnissasi miettisit esimerkiksi näitä asioita:

  • Mitkä ovat kulttuurinne vahvat piirteet? Hyvässä ja huonossa?
  • Mitä teillä tyypillisesti arvostetaan? Entä minkälaista käyttäytymistä tai tyyliä ei arvosteta?
  • Minkälainen vaikuttamistyyli ja tempo sopii teidän organisaatioonne?

Kysy haastattelutilanteessa ehdokkaalta, mitä hän odottaa hyvältä työyhteisöltä. Entä minkälainen työyhteisö häntä saattaisi vierastuttaa? Sen perään on hyvä keskustella avoimesti oman organisaatiokulttuurinne piirteistä, vahvuuksista ja avoimesti myös niistä haasteista, jotka joka tapauksessa tulevat kohta vastaan nurkan takaa. Avoimuus haasteista on osa psykologisen sitoumuksen syntymistä uuden työntekijän kanssa. Virheellisen kuvan antaminen rikkoo sitoumusta ja sitoutumista. Keskustelkaa myös siitä, mihin suuntaan kulttuuria halutaan tämän avainhenkilön rekrytoinnin myötä kehittää.

Avainhenkilövalinnat on keino kehittää kulttuuria haluttuun suuntaan.
Oletteko riittävästi keskustelleet, mihin suuntaan te haluatte kehittää kulttuurianne?

Työnhakijana sinun kannattaa myös tarkkaan pohtia omat preferenssisi ja tunnistaa lemppari-yrityskulttuurisi. Väärässä paikassa ei kannata olla. Et pysty pitkään väistelemään epäsopivan yrityskulttuurin vaikutusta motivaatiosi. Hetken päästä tulet kokemaan, että oma tapasi toimia ei ole yhteisössä sopivin, omat oletuksesi hyvästä tavasta eivät kohtaa yhtiön kulttuurin oletuksia. Et koe olevasi vapautunut ja parhaimmillasi. Ja se turhauttaa.

Johtaminen on olennainen osa yrityskulttuuria, josta saattaa tulla poistyöntävä voima. Moni haluaa vaihtaa pomoa kun vaihtaa työpaikkaansa. Ja syystäkin, kaikki avainhenkilöehdokkaamme ovat hyvin kiinnostuneita siitä, minkälainen on rekrytoivan esimiehen johtamistapa ja maine. Myös itse haluan toimia asiakkaiden kanssa, jotka edustavat hyvää kulttuuria ja hyvää johtamista ja joita voin vilpittömästi suositella. Koen, että työstäni on laatutakuu sekä rekrytoivan asiakkaan että ehdokkaan suuntaan. Muuten työlläni on lyhyet jäljet.

Seuraavassa blogijutussani arvioidaan lemppariyrityskultturia. Kerron myös, miten me Momentouksella kävimme oman kulttuurikeskustelumme.