Kesä lähestyy huimaa vauhtia, ja laiturinnokkaan tai riippukeinuun istahtaminen kiinnostava kirja hyppysissä siintää jo varmasti monen mielessä. Meillä Momentouksella luetaan kesälläkin ahkerasti etenkin johtamiseen liittyvää kirjallisuutta – saammehan työskennellä päivittäin johdon suorahaun ja arvioinnin parissa.
Tähän artikkeliin kokosimme joukon johtamisaiheisia kirjoja, jotka kuuluvat joko omiin tai verkostomme suosikkeihin. Toivottavasti saat listalta vinkkejä omaan kesälukemistoosi!
1. Jim Collins: How the Mighty Fall – And Why Some Companies Never Give In
How the Mighty Fall – And Why Some Companies Never Give In on raikas vaihtoehto perinteisille inspiroiville sankaritarinoille, joita johtamisaiheisissa kirjoissa varsin usein sivutaan.
Kirja sai alkunsa, kun kirjan kirjoittaja Jim Collins rupesi pohtimaan, mikä yhdistää sellaisia yrityksiä, jotka ensin paistattelevat menestyksensä huipulla ja sen jälkeen yllättäen romahtavat – ja kuinka tämä romahtaminen voitaisiin estää ajoissa. Edellä kuvaillun tyyppisiä tarinoita nimittäin viime vuosikymmeniltä riittää, etenkin Collinsin kotimaassa Yhdysvalloissa.
Collins on yksi bisneskirjallisuuden moderneista klassikkonimistä, ja hänen kirjoittamistaan teoksista myös esimerkiksi Good to Great – Why Some Companies Make the Leap…and Others Don’t kannattaa mahduttaa jokaisen johtamisesta kiinnostuneen lukulistalle (löytyy myös suomennettuna nimellä Hyvästä paremmaksi).
“Bad decisions made with good intentions, are still bad decisions.”
― Jim Collins, How The Mighty Fall: And Why Some Companies Never Give In
2. Hans Rosling: Faktojen maailma
Kansainvälisen terveydenhuollon professori ja luennoitsija Hans Rosling – yhdessä Ola Roslingin ja Anna Rosling Rönnlundin kanssa – esittelee kirjassaan Faktojen maailma mielenkiintoisten ja koskettavienkin tarinoiden kautta 10 vaistoa, jotka vääristävät maailmankuvamme. Vaikka meillä on kaikki tieto saatavillamme, tekemistämme ja päätöksentekoamme ohjaavat muun muassa pelko, draamahakuisuus ja yleistämisen tarve.
Faktojen maailma tuo nykymaailmassa varsin toivottua kriittisyyttä esitettyjen faktojen tarkasteluun ja niiden perusteella tehtäviin päätelmiin. Se auttaa tuomaan uudenlaista perspektiiviä kenen tahansa ajatteluun, mutta se on erityisesti loistava kirja tukemaan modernin johtajan ajatusmaailmaa.
”Tämä kirja on elämäntehtäväni: viimeinen taistelu tietämättömyyttä vastaan.”
– helmikuussa 2017 edesmennyt Hans Rosling
3. Robert Kegan: Immunity to Change – How to Overcome It and Unlock the Potential in Yourself and Your Organization
Mikä ajaa positiivista muutosta organisaatioissa – ja mikä puolestaan estää tai hidastaa toivottua muutosta tapahtumasta? Tässä on kysymyspari, jota takuulla jokainen johtaja tulee jossakin vaiheessa uraansa pohtimaan. Harvardin yliopiston entisen professorin, Robert Keganin, Immunity to Change käsittelee muutosta ja muutosvastarintaa mielenkiintoisesti kehityspsykologian näkökulmasta.
Immunity to Change antaa parhaimmillaan lukijalle ajatuksia siitä, kuinka organisaation muutospotentiaali saataisiin vapautettua – pohjimmiltaan kyse on paitsi halusta ja motivaatiosta, niin myös yksilöllisistä uskomuksista sekä yhteisistä, opituista käyttäytymismalleista. Kirja sisältää mielenkiintoisia case-esimerkkejä sekä diagnostiikkaa muutoksesta ja sitä vastustavista tekijöistä.
“We all know that change is hard, but we don’t know enough about why it is so hard and what we can do about it.”
― Robert Kegan
4. Oskari Saari: Aki Hintsa – Voittamisen anatomia
Oskari Saaren Aki Hintsa – Voittamisen anatomia ei ole varsinaisesti johtamiskirja: se on entisen F1-varikkolääkäri Aki Hintsan (1958-2016) elämäntarina. Hintsan kokonaisvaltainen toimintamalli (niin sanottu core-malli, eli ajattelutapa siitä, kuinka menestymiseen vaikuttavat niin henkinen energia, aktiivisuus, ruokavalio, biomekaniikka, riittävä palautuminen kuin yleinen terveydentilakin) kuitenkin on aihe, johon jokaisen johtamisesta kiinnostuneen olisi syytä tutustua.
Lukuisat kansainväliset yritysjohtajat ovatkin ottaneet Hintsan opit käyttöönsä vuosien varrella, eikä ihme: onhan Hintsan valmennuksessa ollut lukuisia menestyneitä huippu-urheilijoita kuten Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Haile Geberlassie ja Sebastian Vettel. Hintsan kokonaisvaltainen toimintamalli tarjoaa sinällään harvalle varmaankaan mitään kovin uutta ja jännittävää – kyse on lopulta täysin perusasioista kuten riittävästä unesta ja ravinnosta – mutta sen taika piileekin ehkä juuri siinä: menestymisen perusta on lopulta varsin yksinkertainen.
“Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.”
― Aki Hintsa
5. Sydney Finkelstein: Why Smart Executives Fail – And What You Can Learn from Their Mistakes
Toisten virheistä on kiehtovaa oppia, ja useimmiten se on myös asenteellisesti helpompaa kuin ottaa suoraan mallia toisten onnistumisista. Tälle ajattelulle perustuu Sydney Finkelsteinin teos Why Smart Executives Fail – And What You Can Learn from Their Mistakes.
Sydney Finkelstein on Dartmouth Collegen Tuck School of Businessin liikkeenjohdon opettaja, joka on uransa aikana tutkinut lukuisia yrityksiä, yritysjohtajia ja heidän tekemiään virheitä (ja aikanaan julkaissut jopa listaa vuoden epäonnistuneimmista CEO:ista). Why Smart Excecutives Fail on johdatus siihen, mitä näistä bisnesmaailmassa jo aiemmin tehdyistä virheistä voisi oppia, ja toisaalta kuinka ne voisi jatkossa välttää.
6. Aaron Dignan: Brave new Work – Are You Ready to Reinvent Your Organization?
Nykymaailmassa ainoa pysyvä asia lienee muutos – ja tämä pätee varsin kivuliaasti myös johtamiseen. Aaron Dignanin uunituore teos Brave new Work – Are You Ready to Reinvent Your Organization? on raikas ja ajankohtainen katsaus nykypäivän työelämään ja siihen vaikuttaviin muutosajureihin, sekä ennen kaikkea siihen, minkälaista työelämä tulee todennäköisesti olemaan tulevaisuudessa.
Dignan pureutuu kirjassa lukuisiin nykytyöelämän ongelmiin, jotka ovat monelle tuttuakin tutumpia omasta arjesta: siiloutuneisuuteen, sähköpostitulvaan, kömpelöön päätöksentekoon ja lyhytkatseisuuteen tavoiteasetannassa. Kirjassa ei onneksi sorruta ainoastaan toteamaan olemassa olevia haasteita, vaan myös esitetään niille ratkaisuja. Virkistävä uutuusteos jokaisen modernin johtajan luettavaksi!
“The problem isn’t our people. It’s not our leaders either. It’s our operating system.”
– Aaron Dignan
7. General Stanley A. McChrystal: Team of Teams – New Rules of Engagement for a Complex World
Voiko moderneja tietotyöläisiä johtaa kuten terroristeja vastaan taistelevia erikoisjoukkoja? Kenraali Stanley A. McChrystalin teos Team of Teams – New Rules of Engagement for a Complex World on kiinnostava tarina siitä, kuinka jopa armeijan erikoisyksikkö voi joutua muokkaamaan toimintamallejaan niin, että sen yksilöt kykenevät päätöksentekoon itsenäisesti, joustavasti ja ennen kaikkea riittävän nopeasti.
Team of Teams on erinomainen esimerkki siitä, kuinka tärkeää valmius ketterään kehittymiseen on nykypäivän johtajalle. Maailma muuttuu jatkuvasti yhä kompleksisemmaksi, ja esimerkiksi tiedon nopea liikkuminen haastaa yhtä lailla terroristijärjestöä vastaan taistelevan kenraalin joukkoineen kuin tietotyöläisiä johtavan yrityspomonkin.
“Today’s rapidly changing world, marked by increased speed and dense interdependencies, means that organizations everywhere are now facing dizzying challenges, from global terrorism to health epidemics to supply chain disruption to game-changing technologies. These issues can be solved only by creating sustained organizational adaptability through the establishment of a team of teams.”
― General Stanley McChrystal
8. Frank Martela & Karoliina Jarenko: Itseohjautuvuus: Miten organisoitua tulevaisuudessa?
Itseohjautuvuus on elinehto yrityksille ja yhteisöille, jotka haluavat menestyä nopeasti muuttuvissa ja kilpailullisissa toimintaympäristöissä. Jäykkä hierarkia ei nykypäivän toimintaympäristössä enää siivitä menestykseen – mutta miten itseohjautuva organisaatio sitten luodaan? Frank Martelan ja Karoliina Jarenkon teos Itseohjautuvuus: Miten organisoitua tulevaisuudessa? antaa mielenkiintoisen näkökulman siihen, mistä itseohjautuvuus saa alkunsa ja mitä kannattaa ottaa huomioon jotta se voisi toteutua omassa organisaatiossa.
Kirja koostuu artikkeleista, jotka kokoavat yhteen 21 eri asiantuntijan näkemykset aiheesta. Lukuihin mahtuu mainio paketti sekä teoreettista näkemystä että konkreettisia vinkkejä siihen, kuinka itseohjautuvuuden maailmaan pääsee käsiksi. Teos on hyödyllistä luettavaa niin itseohjautuvuuden matkan alkumetreille kuin jo pidemmälle edenneillekin.
“Itseohjautuvuus tarkoittaa henkilön kykyä toimia omaehtoisesti ilman ulkopuolisen ohjauksen ja kontrollin tarvetta.”
― Frank Martela & Karoliina Jarenko
9. Kirsi Piha: Konflikti päivässä. Kulttuuri ratkaisee yrityksen kohtalon
Mitä on yrityskulttuuri, ja voiko se oikein toteutuessaan luoda aidosti menestystä? Kuuluvatko konfliktit hyvään yrityskulttuuriin? Kirsi Pihan Konflikti päivässä. Kulttuuri ratkaisee yrityksen kohtalon on mielenkiintoinen katsaus organisaatiota kehittävään itsensä haastamisen kulttuuriin, jossa sijaa on myös konflikteille.
Konfliktit koetaan etenkin suomalaisen hillityssä työelämässä usein riitelynä, vaikka asia harvoin on tosiasiassa näin. Usein oikeanlainen konflikti voi haastaa lukkiutuneita ajattelutapoja positiivisesti, ja saada sitä kautta aikaan toivottua muutosta, jota ei muuten ehkä tapahtuisi. Pihan kirja antaa mielenkiintoisen uuden näkemyksen siitä, kuinka tulevaisuuden menestystä oikeasti luodaan – paljastettakoon, että oikea vastaus ei ole vanhoja malleja toistamalla.
“Tämä kirja on omistettu työpaikkojen ”hankalille tyypeille”, joiden haastamisen motiivina on muuttaa asioita paremmiksi. Sen sijaan niille hankalille tyypeille, joiden motiivina on politikoida, aiheuttaa hämmennystä tai eripuraa, tätä ei ole omistettu.”
― Kirsi Piha
10. Jukka Ala-Mutka: Johtajuuden rakentajat
Viimeisenä (mutta ei todennäköisesti ollenkaan vähäisimpänä) listalla on kirja, joka ei ole vielä ilmestynyt, mutta jonka julkaisupäivää 9.5. odotamme innolla. Jukka Ala-Mutkan uusi teos Johtajuuden rakentajat nimittäin kokoaa yhteen 12 suomalaista case-esimerkkiä mm. itseohjautuvuudesta, sosiaalisesta päätöksenteosta, jaetusta johtajuudesta ja kokeilukulttuurista. Kirja tarjoaa siis tuoreen näkökulman varsin moneen aiheeseen, joita muissa tässä artikkelissa nostamassani teoksessa onkin jo käsitelty.
Mukana kirjan case-esimerkeissä ovat mm. Heltti, Integrata, Codento, Sysart, Solita Data & AI, Palmu, Freska ja Telian yritysasiakaspalvelu, eli varsin monta suomalaista johtamisen menestystarinaa tulee kootuksi yksiin kansiin. Odotan innolla, mitä tuleman pitää!
Johdon suorahaun asiantuntijat apunasi – etsitäänkö yhdessä yrityksesi seuraava huippujohtaja?
Tiesitkö, että suorahaku on tehokas täsmäkeino tavoittaa parhaat mahdolliset ehdokkaat avoinna olevaan johdon avainrooliin?
Mikäli johdon suorahaku sinulle ajankohtainen nyt tai tulevaisuudessa, ota meihin mieluusti yhteyttä jos se herättää sinussa kysymyksiä tai voimme auttaa sinua muilla tavoin!
(7.5.2019, päiv. 5.4.2022)